Veelgestelde vragen
Mag ik ook een huis huren als mijn ouders borg staan?
Nee, degene die op het huurcontract komt te staan moet zelf aan alle eisen, zoals voldoende inkomen, voldoen.
Ik ben een PHD student mag ik ook een kamer huren?
Nee, een PHD student (promovendus) heeft bij de universiteit een contract voor bepaalde tijd (vaak ca. 4 jaar) en krijgt een vast salaris. Wij zien daarom een PHD student niet zodanig als student.
Wat voor huizen verhuurt u?
Voornamelijk woningen in en rond het centrum van Groningen. Het verste weg zijn de Korrewegwijk in het noorden van de stad en Helpman in het zuiden van de stad. Aangezien dit de oudere stadwijken zijn bestaat het grootste gedeelte van onze huurwoningen dus uit oudere woningen, voornamelijk jaren dertig.
Kunnen we ook met twee personen één huis huren?
Dit kan alleen als men getrouwd of samenwonend is (in de zin van partners/samenlevingscontract). Men kan dus niet als twee broers/zussen, collega’s, vrienden of vriendinnen een woning huren. Dit wordt door ons eigenlijk beschouwd als een vorm van kamerverhuur.
Kunnen we ook met drie personen een woning huren?
Dit kan alleen in een gezinssituatie. Verhuur aan drie of meer personen wordt door de gemeente beschouwd als kamerverhuur. Een eigenaar mag alleen kamers verhuren als hij hiervoor de benodigde vergunningen van de gemeente heeft.
Kan het huurcontract ook op naam van een onderneming?
Dat kan wel maar wij doen dat niet. Huurcontracten komen bij ons altijd op naam van de bewoner. Eén van de redenen is dat wij toezicht willen houden op de bewoning. Als het huurcontract op naam van een bedrijf staat is het mogelijk dat het bedrijf er steeds andere werknemers laat wonen. Dit willen de eigenaren niet.
Is de huur van de kamers inclusief of exclusief de servicekosten?
Dat is afhankelijk van de situatie. Vaak betalen de huurders aan ons een voorschot voor servicekosten maar er zijn ook panden waar de huurders zijn gas/water/elektra etc. regelen.
Wat zijn de bankgegevens van Makelaardij Zeeven?
ING
rekeningnummer: NL77 INGB 0000 8182 84
t.n.v. Makelaardij Zeeven
BIC/SWIFT: INGBNL2A
Hoe worden de servicekosten afgerekend?
Als u voor uw kamerhuur naast de “kale” huur ook servicekosten betaald, gebeurt dat op basis van een begroting. Jaarlijks wordt door ons een begroting van de te verwachten kosten gemaakt. Die kosten worden gedeeld door 12 maanden en het aantal huurders.
In het merendeel van de alle begrotingen worden de energie kosten verdeeld op basis van de oppervlakte van de kamers. In enkele gevallen worden ook de energiekosten gedeeld door het aantal kamers. Dit kan het geval zijn als er maar weinig verschil is tussen de oppervlakte van de kamers.
Jaarlijks wordt door ons de afrekening gemaakt op basis van de werkelijke kosten. De werkelijke kosten worden afgezet tegen de begroting. Wij proberen altijd zodanig te begroten dat er een klein overschot is zodat de huurders het teveel betaalde bedrag van ons terug krijgen.
De afrekening en de begroting kunnen pas worden opgemaakt als het “service”jaar is verlopen. Immers pas na afloop van het jaar kunnen de jaarkosten worden verzameld en de afrekening worden opgemaakt, waarbij wij afhankelijk zijn van derden als het waterbedrijf, Essent enz. Nadat alle kosten bij ons bekend zijn plannen wij in wanneer de afrekening zal worden klaargemaakt met de begeleidende brieven voor de huurders.
Met name bij kamerverhuurpanden vinden jaarlijks regelmatig verhuizingen plaats. Als er in 1 jaar meerdere bewoners in een kamer hebben gewoond kijgen zowel de huidige als de vertrokken huurders een afrekening voor het aantal maanden dat zij de kamer hebben gehuurd.
In welke gevallen kan ik opzeggen binnen de minimale huurperiode die in mijn huurovereenkomst staat?
Alleen in uitzonderlijke gevallen kunt u binnen de minimale huurperiode de huur opzeggen. Dit gaat altijd in overleg met de eigenaar van de woning.
Als de eigenaar toestemming geeft zullen wij de woning/kamer opnieuw te huur aanbieden. U blijft verantwoordelijk voor al uw huurverplichtingen totdat er een nieuwe huurder is gevonden. Pas op het moment dat de huur van de nieuwe huurder ingaat bent u van uw huurverplichtingen ontslagen.
In uw huurovereenkomst is opgenomen welke kosten er bij u in rekening worden gebracht, indien u de huurovereenkomst binnen de minimale huurperiode opzegt.
Welke rechten heb ik als medehuurder?
Als medehuurder krijgt u dezelfde rechten en plichten over de woning als de hoofdhuurder (uw partner). Net als de hoofdhuurder heeft u recht op huurbescherming. Dat betekent dat huurders wettelijk worden beschermd tegen het opzeggen van de huur door de verhuurder of eigenaar.
Daarnaast wordt u medeverantwoordelijk voor het betalen van de gehele huursom en het plegen van onderhoud en kleine reparaties. Als uw partner de woning verlaat of komt te overlijden, heeft u als medehuurder recht om hoofdhuurder te worden en in de woning te blijven wonen.
Hoe kan ik medehuurder worden?
U kunt medehuurder worden, als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- De woning is al minimaal 2 jaar uw hoofdverblijf en u heeft daar al die tijd een 'duurzame gemeenschappelijke huishouding' met de hoofdhuurder gehad.
- U moet zelfstandig de huur kunnen opbrengen.
- U wilt geen medehuurder worden om op korte termijn zelf hoofdhuurder te worden, bijvoorbeeld omdat u weet dat de huidige hoofdhuurder verhuisplannen heeft.
- Indien nodig voldoet u aan de eisen om een huisvestingsvergunning voor de woning te krijgen.
Voldoet u aan deze 3 of 4 voorwaarden, dan kunt u de verhuurder per aangetekende brief (voorbeeldbrief verzoek tot medehuurderschap) vragen om u als medehuurder te erkennen. Gaat de verhuurder schriftelijk akkoord? Dan bent u medehuurder.
Gaat de verhuurder niet binnen 3 maanden schriftelijk akkoord met uw verzoek om medehuurder te worden? Dan kunt u de kantonrechter vragen om u het medehuurderschap toe te kennen. De rechter toetst dan of u aan de voorwaarden voor medehuur voldoet. U kunt het verzoek ook al indienen als u nog geen twee jaar duurzaam samenwoont.
Zolang het verzoek tot medehuurderschap loopt, mag de verhuurder de huurovereenkomst niet opzeggen. Zelfs niet als er in het huurcontract een samenwoonverbod is opgenomen.
Hoe krijg ik als medehuurder de woning op mijn naam?
Overlijdt uw partner of verlaat deze de woning, dan dient u als medehuurder schriftelijk en aangetekend aan de verhuurder melden da u de huurovereenkomst overneemt.
Hoe kan ik mijn huur opzeggen?
Het opzeggen van de huur kunt u zoals in de huurovereenkomst is vermeld, alleen doen per aangetekende brief. De opzegtermijn bedraagt minimaal 1 maand. U kunt alleen opzeggen per de 1e van de maand. De huurovereenkomst is alleen geldig als deze door zowel de huurder als de eventuele medehuurder is ondertekend.
Hoe kan ik een verhuurdersverklaring aanvragen?
U kunt een verhuurdersverklaring aanvragen door een email te sturen naar info@zeeven.nl. Het aanleveren van een verhuurdersverklaring duurt ca. 5 werkdagen.
Protocol toewijzing huurwoningen aan kandidaat-huurders
Dit Protocol voor de toewijzing van huurwoningen aan kandidaat-huurders wordt gehanteerd in het kader van de Wet goed verhuurderschap en heeft tot doel voor alle betrokken partijen inzichtelijk te maken hoe de toewijzing van een huurwoning tot stand komt. Dit Protocol is gericht op het voorkomen van (woon)discriminatie.
Definities:
Verhuurmakelaar: (Een medewerker van) de verhuurmakelaar die een woning in opdracht van de opdrachtgever te huur aanbiedt en daartoe rechtsgeldig is gemachtigd.
Opdrachtgever: De tot verhuur van de woning gerechtigde (rechts)persoon of (rechts)personen die de verhuurmakelaar heeft ingeschakeld om in diens/hun te belang te bemiddelen bij de verhuur van een woning.
Kandidaat-huurder: Een natuurlijk persoon/entiteit die interesse toont in een door de verhuurmakelaar namens de opdrachtgever aangeboden huurwoning.
Doel van bemiddeling:
Opdrachtgever heeft als doel om de betreffende huurwoning te verhuren aan de meest geschikte kandidaat-huurder. Dit is een kandidaat-huurder waarvan het zo aannemelijk mogelijk is dat deze correct en tijdig aan alle verplichtingen kan voldoen die uit een huurovereenkomst voortvloeien en op de best passende termijn. Het onderscheid tussen kandidaat-huurders geschiedt door objectieve rechtvaardiging. Onderscheid tussen kandidaat-huurders dient een legitiem doel en de verhuurmakelaar zal daar passend en evenredig naar handelen.
Te verkrijgen basisinformatie van de kandidaat-huurder:
- Naam (voor- en achternaam)
- Huidig adres en woonplaats
- Telefoonnummer
- E-mailadres
- Kopie ID-bewijs (BSN-nummer en de pasfoto mogen worden afgeschermd)
- Samenstelling gezin: alleenwonend, samenwonend, met of zonder kinderen
- Hoogte van totaal maandelijks netto-inkomen
- Inkomensverklaring van de belastingdienst
- Arbeidsovereenkomst(en) en/of werkgeversverklaring(en)
- Inkomensbewijzen (salarisspecificatie en recente bankafschriften met daarop het nettoloon)
- Bedrag van huidige huur
- Een verhuurdersverklaring
- De informatie die noodzakelijk is om vast te stellen of de kandidaat-huurder(s) in aanmerking kom(t/en) voor een huisvestigingsvergunning (als het verkrijgen daarvan vereist is in de gemeente waar de woning is gelegen).
Er wordt geen informatie verlangd over:
- Etnische of culturele achtergrond
- Religieuze identiteit
- Politieke voorkeur
- Seksuele gerichtheid
- Genderidentiteit en/of -expressie
- Lichamelijke of geestelijke gezondheid
Criteria waar rekening mee gehouden wordt bij toewijzing:
1. Reactiesnelheid
In de basis geldt: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Het initiatief om op een aangeboden woning te reageren ligt bij kandidaat-huurders. In geval van veel reacties kan het dus voorkomen dat bepaalde kandidaat-huurders niet meer worden uitgenodigd voor een bezichtiging en worden afgewezen.
2. Bron van inkomen/soort arbeidsovereenkomst
Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met een van goede naam en faam bekendstaande werkgever heeft de voorkeur. Dit geeft opdrachtgever de meeste financiële zekerheid. Tijdelijke arbeidsovereenkomsten, (recent) zelfstandig ondernemerschap en andere vormen van inkomstenbronnen zoals alimentatie, een stagevergoeding, een garantstelling door derden, een erfenis, huurinkomsten etc., kunnen wel degelijk ook leiden tot toewijzing van een huurwoning, maar dat is maatwerk.
3. Hoogte van het inkomen
Na een eventuele minimale inkomenseis heeft het hoogste (gezamenlijke) inkomen de voorkeur. Dit geeft opdrachtgever de meeste financiële zekerheid ten aanzien van de nakoming van de financiële verplichtingen uit de huurovereenkomst.
4. Gedegen en controleerbaar positief huurverleden
Een kandidaat-huurder met een positieve en verifieerbare verhuurdersverklaring heeft de voorkeur. Kandidaat-huurders zonder aantoonbaar huurverleden is maatwerk, want dat vergt nadere informatie of onderzoek.
5. Een positieve screening van ID bewijs en solvabiliteit
Een kandidaat-huurder kan een woning alleen toegewezen krijgen onder het voorbehoud dat de identiteit kan worden geverifieerd en de financiële draagkracht in orde is. Om dit te toetsen voert de verhuurmakelaar een grondige screening uit. Een onderdeel van deze screening is een handmatige controle op echtheidskenmerken van het ID uitgevoerd door de verhuurmakelaar. Deze controle kan bijvoorbeeld met de DutchID-App worden uitgevoerd die door de Nederlandse overheid wordt aangeboden. De uitslag van deze screening kan leiden tot een afwijzing (ook na een initiële toewijzing).
6. Samenstelling huishouden
Het is belangrijk dat er een passende bewonerssamenstelling geldt per woning. Dit om overlast en schade te voorkomen, maar ook om bijvoorbeeld overbewoning van woningen te voorkomen. Er zal daarom bij toewijzing rekening worden gehouden met de bewonerssamenstelling per woning. Afhankelijk van het type woning hebben bepaalde samenstellingen de voorkeur. Dit is maatwerk per woning.
7. Passendheid in (de omgeving van) de aangeboden woning
In sommige gevallen kan de ligging van de huurwoning of de eigenschappen daarvan ertoe leiden dat bepaalde kandidaat-huurders in beginsel meer geschikt zijn dan anderen.
8. Gunning opdrachtgever
Voor iedere aangeboden woning geldt dat opdrachtgever uiteindelijk de keuze maakt tussen de kandidaat-huurders. De verhuurmakelaar heeft op de uiteindelijke keuze geen invloed.
Tot slot:
De verhuurmakelaar onthoudt zich van iedere vorm van (medewerking aan) discriminatie ten aanzien van toewijzing van huurwoningen aan kandidaat-huurders. De verhuurmakelaar draagt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor het handelen van haar opdrachtgevers. In verband met de privacywetgeving is de verhuurmakelaar niet bevoegd om basisinformatie van kandidaat-huurders aan derden te verstrekken.